Mont Porta, responsable ONG Codes-Cam

Entrevistem a Mont Porta, responsable de la ONG Codes-Cam encarregada de la cooperació pel desenvolupament del Camerun.
La nostra ONG Cornellà Solidari va iniciar la relació amb Codes-Cam l’any 2007 amb un projecte de millores sanitàries i millores en les condicions de vida de les dones. Fa més de 8 anys que col•laborem amb aquesta ONG d’una forma molt propera i cada any ens impliquem en nous projectes d’ajuda al Camerun.

1- En quina situació es troba actualment el Camerun, en general i, en particular, les zones on treballeu?

Després d`una lluita aferrissada per aconseguir la independència als anys 60, patint una forta repressió per part del govern colonialista de França, el Camerun ha estat un país diguem “tranquil”.El nord del país és musulmà, la resta cristià i conviuen aquestes dues religions amb les animistes.

Des de la independència l’1 de gener de 1960, només hi ha hagut dos presidents:AhmadouAhidjo(musulmà) i Paul Biya (cristià)que porta més de 30 anys a la presidència. Es celebren eleccions cada 7 anys que guanya sempre el partit del govern. Oficialment és una democràcia.

Un grup islamista fonamentalista, Boko Aram (creat al 2002) s’ha introduit al Camerun per l’extrem nord desajustant la “tranquil•litat” política de la que venia gaudint el país. El Camerun juntament amb el Txad, Niger i Nigèria combaten aquest fenomen.

El país té petroli, gas, minerals, fusta, te, cafè, cacau… El creixement de l’economia pel 2015 es preveu d’un 4,8%.

La zona on Codescam tenim presència és a prop de l’equador, al centre del país i per tant té un clima tropical i molta selva.

2- Quins projectes desenvolupeu actualment?

Tot va començar fa 40 anys quan els fundadors de Codescam van rebre l’encàrreg de la FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació) i el govern camerunès de crear un nou poble amb 8 famílies que desplaçaven d’una zona agrícolament empobrida a una altre de caçadors que no sabien treballar la terra. El projecte internacional i governamental va acabar, però els fundadors de Codescam mai van poder oblidar Ndjore. Així que van començar a treballar per millorar les condicions de vida dels habitants d’Ndjore i altres projectes s’hi han anat afegint dels pobles de l’entorn (Minkouma, Yemessoa, Eseka, Yaoundé…):

Projectes Sanitaris:
– Hospital de Yemessoa. Es va crear per un metge català i des de fa dos anys és gestionat totalment per camerunesos. El vincle de Codescam hi segueix sent present amb aportacions puntuals per solventar necessitats concretes.
– Programa sanitari a l’Escola Imsha. Codescam col•laborem amb una Escola de Sord-muts a Eseka. S’ha introduït des de fa uns anys, un programa sanitari i alimentari per vetllar per la salut dels infants interns.

Projectes Educatius:
– Escola Imsha. A Eseka hi ha una Escola de Sord-muts i Codescam hi col•labora des de fa 15 anys amb suport econòmic (pel manteniment de l’escola i els professors) i formatiu (amb la total implicació d’una logopeda d’aquí).
– Escola Maternal i Primària d’Ndjore II. Si diem que Codescam va crear un poble, ha vetllat sempre per millorar els serveis i infraestructures d’aquest poble. La població va aconseguir obrir una Escola amb la col•laboració de Codescam i actualment s’està ampliant per poder disposar de més aules i millors condicions.
– Beques: Al 2015 hem concedit 18 beques per estudiants amb pocs recursos. Hi ha beques per la primària, secundària i d’universitaris. L’educació és essencial.

Projectes Socials:
– Millores en l’habitatge a Ndjore I, Ndjore II, Minkouma, Yemessoa. Les vivendes estan regides per les dones. Cada dona viu en el que s’anomena “cuina” amb els seus fills. Des de Codescam treballem per millorar la qualitat de l’habitatge a diversos pobles. Ja són més de 80 les “cuines” que s’han construit de nou o s’han millorat.
– Ajuts a l’agricultura. Les dones són les que a més d’encarregar-se de la casa, treballen el camp. En els pobles on hi tenim presència les dones s’han agrupat per treballar conjuntament els camps. Hi ha més de 50 grups de dones i són més de 400 les que reben alguna “subvenció” per part de Codescam per treballar el camp.

visita camp manioc

grups agricultura(1)

– Creació i foment de llocs de treball. Col•laborem amb iniciatives locals per crear negocis. Així s’han pogut obrir petits comerços (costura, molins d’oli de palma, botiguetes…) per afavorir l’economia familiar. També col•laborem amb ASDAM, una iniciativa local per formar dones de treballs domèstics que els assegura també un lloc de treball i vetlla perquè les condicions d’aquestes treballadores siguin més dignes.
– Microcrèdits a grups de dones. Les dones agrupades poden gaudir d’un microcrèdit que els serveix per sustentar l’economia familiar.

3- Com valoreu els projectes de col•laboració amb Cornellà Solidari, teniu en ment algun projecte futur?

La relació entre Cornellà Solidari i Codescam s’inicia al 2007 amb un projecte de millores sanitàries i de millores en les condicions de vida de les dones. Gràcies a la col•laboració de Cornellà Solidari hem pogut fer censos de les poblacions on treballem (no hi ha censos governamentals actualitzats ni exhaustius) per valorar les necessitats sanitàries i de vida de les poblacions on hi tenim presència; inestimable la col•laboració per posar en marxa i mantenir l’Hospital de Yemessoa (centre sanitari enmig de la selva); programes sanitaris a Ndjore i Eseka; hem participat conjuntament amb la millora de les condicions de vida de les dones: millores en l’habitatge, programes agrícoles i de microcrèdits…Només podem dir que l’aportació de Cornellà Solidari ha estat essencial en molts casos per tirar endavant els projectes i que esperem que així sigui per molt de temps.

4- Imagina que algú no coneix el Camerun, com el descriuries?

Comdiuen en la propaganda turística,és la “petitaAfrica”, perque hi hatots el climes i paissatges que es poden trobar en aquestcontinent.
Des del Sahel, tocant al llacTxadambelsseusimpressionantsramats de bous dirigits per pastors de la ètniapeul; passant per la sabana ambelsparcnaturalsplens de lleons, elefants, búfals, girafes, hipopòtams; a la Selva tropical, profunda i frondosa. La zona de l’Oestés volcánica, moltfèrtil i amb un clima agradable, hi hamuntanyes que arriben al 4500m. I té costa, platgesimpressionantsplenes de pescadors, crevettes i rius que hi desemboquen.

Al Camerun hi ha més de 200 ètnies, el que significa 200 llengües i cultures (des delspastors nómades del desert del nordalspigmeus de la selva).

Oficialment el país és bilingüe (francès i anglès).

La gentés amable i tranquil•la. No tenssensaciód’inseguretat. Enlloc, ni a les gransciutats, veusgentdemanantalmoïna.

El Cameroun ,com tota l’Àfricaés difícil d’explicar.S`ha de viure.

5- Quins reptes de futur us plantegeu a Codescam?

El pobled’Ndjore II, llavor de totselsprojectes que du a termeCodescam al Camerun, va començar fa 40 anysamb 8 famílies. Actualmentviuen al poble 2500 persones i va creixent en població, infraestructures…Com podeu comprendre, ens hi sentirem lligats sempre. Sempre hi ha coses a fer, ja sigui en el camp sanitari, agrícola, ensenyam

ent, urbanisme…Nosaltres no som de fer un pou o una escola i marxar, sino que creiem que perque una acció tingui futurs’ha de fer al llarg dels anys.Col•laborar amb continuïtat (i sense una presència constant sobre el terreny) ens fa aprendre i confiar a amb dues parts. Intentem no crear organitzacions noves, sino que col•laborem amb les iniciatives i necessitats locals.
Ells saben pescar, a vegades només cal donar-los la possibilitatd’aconseguir la canya o el fil.

6- Si algú vol col•laborar amb vosaltres, com ho pot fer?

Hi ha moltes maneres de col•laborar amb Codescam:
– Venint a alguna de les nostres Festes. En fem 3 a l’any, la Calçotada, la Festa de les Cireres i la Castanyada. A més de passar-nos-ho molt bé, gaudim d’una estona plegats i ens posem al dia de les tasques que desenvolupem.
– Fen-te soci. Qualsevol aportació econòmica és essencial per continuar els projectes. Si t’interessa algun projecte concret dels que desenvolupem pots escollir destinar la teva aportació a aquest. Pots escollir la quantitat amb la que col•laborar i la modalitat (mensual, trimestral, anual).
– Fent una donació puntual.
Ens podeu trobar a:
www.codes-cam.org
www.facebook.com/Codescam

Si ens voleu conèixer millor, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres.

¡Gracies Mont per la teva tasca al Camerun!

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.